Belgrade Castle - Château de Belgrade


 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Kraljevina Srbija - Kraljevina Hrvatska

Go down 
AuthorMessage
Koicheen

Koicheen

Posts : 34
Join date : 2009-02-19
Location : Smederevo

PostSubject: Kraljevina Srbija - Kraljevina Hrvatska   Tue 3 Mar 2009 - 11:25

Quote :
Ugovor o izrucenju (ekstradiciji) (hr)

Clanak I


Ovaj ugovor uspostavlja se kroz obostrani dogovor da nijedan gradanin nece izbjeci pravdu na podrucjima Kraljevine Srbije i Kraljevine Hrvatske.

Svakom gradaninu koji pocini kazneno djelo u Kraljevini Srbiji ili Kraljevini Hrvatskoj sudit ce se po zakonima i obicajima Kraljevine u kojoj je djelo pocinjeno.

Clanak II


Ukoliko optu¾eni pobjegne na podrucju potpisnica ovog ugovora sudit ce mu se u Kraljevini u koju je pobjegao po zakonima Kraljevine u kojoj je pocinio djelo.
Suci i tu¾itelji kraljevina potpisnica obvezuju se da rade zajednicki kako bi procesuirali pocinitelja kaznenog djela. Sam proces se odvija na sljedeci nacin:

1. Tu¾itelj Kraljevine koja potra¾uje pocinitelja kaznenog djela ce napisati optu¾nicu.

2. Tu¾itelj ce prikupiti dokaze za ovo kazneno djelo i dostaviti ih tu¾itelju kraljevine pod cijom nadle¾no¹cu se nalazi pocinitelj.

3. Sudac koji predsjedava sudom kraljevine, pod cijom nadle¾no¹cu se nalazi pocinitelj, nadgledat ce sudenje i donijeti presudu u duhu zakona i obicaja kraljevine u kojoj je djelo pocinjeno.

4. Medusobni kontakt izmedu tu¾itelja i sudaca potpisanih kraljevina je obavezan kako ne bi dolazilo do zabuna prilikom procesa.

Clanak III

Ovaj ugovor mo¾e biti ukinut od strane Vijeca tokom prvog tjedna mandata novog Vijeca. Nakon tjedan dana od izglasavanja Vijeca, ukoliko se ugovor ne ukine smatra se da se obje potpisnice sla¾u da se ugovor obnovi do novih izbora u bilo kojoj kraljevini. U slucaju da jedna od potpisnica ¾eli promjenu dijela ili kompletnog teksta, mora postojati dogovor obje strane o promjeni svakog detalja, inace se ovaj ugovor smatra poni¹tenim.

Poni¹tavanje ugovora se ne odnosi na nijedan proces koji je vec u toku prilikom poni¹tavanja ovog ugovora.

Clanak IV

Nepo¹tivanje clanaka ovog ugovora od strane bilo koje kraljevine, potpisnice ugovora, oslobada drugu stranku svih obveza navedenih ovim ugovorom i poni¹tava ugovor.

Clanak V

Ovaj ugovor se smatra va¾ecim od dana potpisivanja obaju ugovornih strana sve do dana opoziva ovog ugovora od strane Vijeca jedne ili obje potpisnice ugovora. Vijeca Kraljevina potpisnica se obvezuju po¹tivati sve clanke ovog ugovora i obavijestiti gradane svojih Kraljevina o ugovoru i svim clancima ovog ugovora.


U ime Kraljevine Hrvatske,
Knez Ronin7

U ime Kraljevine Srbije,
Kneginja SanjaThe


Quote :
Ugovor o izrucenju (ekstradaciji) (sr)

Clan I
Ovaj ugovor uspostavlja kroz obostrani dogovor da nijedan gradjanin nece moci da izbegne pravdu na teritorijama Kraljevine Srbije i Kraljevine Hrvatske.

Svakom gradjaninu koji pocini krivicno delo u Kraljevini Srbiji ili Kraljevini Hrvatskoj ce se suditi po zakonima i obicajima Kraljevine u kojoj je delo pocinjeno.

Clan II
Ukoliko optuzeni pobegne na teritoriju potpisnica ovog ugovora sudice mu se u Kraljevini u koju je pobegao po zakonima Kraljevine u kojoj je pocinio delo.
Sudije i tuzioci obe kraljevine se obavezuju da rade u tandemu kako bi procesuirali pocinioca krivicnog dela. Sam proces se odvija po sledecem kljucu:
1. Tuzilac Kraljevine koja potrazuje pocinioca krivicnog djela ce napisati optuznicu.
2. Tuzilac ce prikupiti dokaze za ovo krivicno delo i dostaviti ih tuziocu kraljevine u kojoj se sudi pociniocu.
3. Sudija koji predsedava sudom u kojem se sudi pociniocu ce nadgledati sudjenje i doneti presudu u duhu zakona i obicaja u kraljevini u kojoj je delo pocinjeno.
4. Medjusobni kontakt izmedju tuzilaca i sudija je obavezan kako ne bi dolazilo do zabuna prilikom procesa.

Clan III
Ovaj ugovor moze biti ukinut od strane Veca tokom prve nedelje posle izglasavanja novog Veca. Nakon prvih nedelju dana od izglasavanja Veca, ukoliko se ugovor ne ukine smatra se da se obe potpisnice slazu da se ugovor obnovi do novih izbora u bilo kojoj kraljevini. U slucaju da jedna od potpisnica zeli promjenu dela ili kompletnog teksta, mora postojati dogovor obe strane o promeni svakog detalja, inace se ovaj se ugovor smatra ponisten.

Ponistavanje ugovora se ne odnosi ni na jedan proces koji je vec u toku prilikom ponistavanja ovog ugovora.

Clan IV
Ovaj ugovor se smatra validnim od dana potpisivanja obe strane do dana opoziva ovog ugovora od strane Veca jedne ili obe potpisnice ugovora. Veca Kraljevina potpisnica se obavezuju da obaveste gradjane svojih Kraljevina o ugovoru i svim clanovima ovog ugovora.U ime Kraljevine Srbije,
Kneginja SanjaThe

U ime Kraljevine Hrvatske,
Knez Ronin7

Quote :
Sporazum o nenapadanju (hr)


Mi, Vijece Kraljevine Srbije,
Mi, Vijece Kraljevine Hrvatske

U ¾elji da se na¹e kraljevine pribli¾e jedna drugoj i da uzajamno ¾ive u miru i po¹tovanju donosimo ovaj sporazum o medusobnom nenapadanju, u ¾elji da ovaj sporazum za¾ivi i bude zakonodavan narednim generacijama.

Clanak I

Vijece Kraljevine Srbije i Vijece Kraljevine Hrvatske se obvezuju da nece dozvoliti ulazak vojske sa svog podrucja u podrucje druge potpisnice sporazuma bez eksplicitnog odobrenja Vijeca kraljevine u koju vojska ulazi.

Clanak II

Knez Kraljevine Srbije i Knez Kraljevine Hrvatske, kao i njihova Vijeca obvezuju se da nece vr¹iti nikakve protuzakonite radnje na podrucju druge zemlje potpisnice ovog sporazuma i obvezuju se da ce za¹tititi svoj dio puta policijskim patrolama.

Clanak III

Ovaj sporazum ne obvezuje nijednu potpisnicu za pomoc pri obrani ili zajednicki napad.

Clanak IV

Ovaj sporazum mo¾e biti ukinut od strane Vijeca tokom prvog tjedna mandata novog Vijeca. Nakon tjedan dana od izglasavanja Vijeca, ukoliko se sporazum ne ukine smatra se da se obje potpisnice sla¾u da se ugovor obnovi do novih izbora u bilo kojoj kraljevini. U slucaju da jedna od potpisnica ¾eli promjenu dijela ili kompletnog teksta, mora postojati dogovor obje strane o promjeni svakog detalja, inace se ovaj sporazum smatra poni¹tenim.


Clanak V

Poni¹tavanje ovog sporazuma od strane bilo koje Kraljevine, potpisnice sporazuma, u vremenu koje nije propisano (prvi tjedan mandata novog Vijeca) smatrat ce se izdajom i mo¾e dovesti do vojne ili druge odmazde.

Clanak VI

Nepo¹tivanje clanaka ovog sporazuma od strane bilo koje kraljevine, potpisnice sporazuma, oslobada drugu stranku svih obveza navedenih ovim sporazumom i poni¹tava sporazum.

Clanak VII

Ovaj sporazum se smatra va¾ecim od dana potpisivanja obaju ugovornih strana sve do dana opoziva ovog sporazuma od strane Vijeca jedne ili obje potpisnice sporazuma. Vijeca Kraljevina potpisnica obvezuju se po¹tivati sve clanke ovog sporazuma i obavijestiti gradane svojih Kraljevina o sporazumu i svim clancima ovog sporazuma.


Clanak VIII

Svi bilateralni ugovori koji se ticu medusobne sigurnosti zemalja potpisnica ce biti doneseni na osnovu ovog sporazuma i od strane ravnopravnih predstavnika obaju Vijeca.

U ime Kraljevine Hrvatske,
Knez Ronin7

U ime Kraljevine Srbije,
Kneginja SanjaThe

Quote :
Sporazum o nenapadanju (sr)

Mi, Vece Kraljevine Srbije,
Mi, Vece Kraljevine Hrvatske

U zelji da se nase kraljevine priblize jedna drugoj i da uzajamno zive u miru i postovanju donosimo ovaj sporazum o medjusobnom nenapadanju, u zelji da ovaj sporazum zazivi i bude zakonodavan narednim generacijama.

Clan I
Vece Kraljevine Srbije i Vece Kraljevine Hrvatske se obavezuju da ne dozvole ulazak vojske sa svoje teritorije u teritoriju druge potpisnice sporazuma bez eksplicitnog odobrenja Veca kraljevine u koju vojska ulazi.

Clan II

Knez Kraljevine Srbije i Knez Kraljevine Hrvatske, kao i njihova Veca obvezuju se da nece vr¹iti nikakve protivzakonite radnje na podrucju druge zemlje potpisnice ovog sporazuma i obvezuju se da ce za¹tititi svoj deo puta policijskim patrolama.


Clan III
Ovaj sporazum ne obvezuje ni jednu potpisnicu na pomoc pri obrani ili zajednicki napad.

Clan IV
Ovaj sporazum moze biti ukinut od strane Veca tokom prve nedelje posle izglasavanja novog Veca. Nakon prvih nedelju dana od izglasavanja Veca, ukoliko se sporazum ne ukine smatra se da se obe potpisnice slazu da se sporazum obnovi do novih izbora u bilo kojoj kraljevini. U slucaju da jedna od potpisnica zeli promenu dela ili kompletnog teksta, mora postojati dogovor obe strane o promeni svakog detalja, inace ce se ovaj sporazum smatrati ponistenim.

Clan V
Ponistavanje ovog sporazuma od strane jedne od potpisnica u vremenu koje nije propisano (prva nedelja posle izglasavanja Veca) smatrace se izdajom i potpisnica koja je postovala ugovor dobija pravo za osvetu u vidu vojne ili druge odmazde.

Clan VI

Nepo¹tivanje clanova ovog sporazuma od strane bilo koje kraljevine, potpisnice sporazuma, oslobada drugu stranku svih obveza navedenih ovim sporazumom i poni¹tava sporazum.

VII

Ovaj sporazum se smatra validnim od dana potpisivanja obe strane do dana opoziva ovog sporazuma od strane Veca jedne ili obe potpisnice sporazuma. Veca Kraljevina potpisnica se obavezuju da obaveste gradjane svojih Kraljevina o sporazumu i svim clanovima ovog sporazuma.


Clan VIII

Svi bilateralni ugovori koji se ticu medusobne sigurnosti zemalja potpisnica ce biti doneseni na osnovu ovog sporazuma i od strane ravnopravnih predstavnika oba Veca.U ime Kraljevine Srbije,
Kneginja SanjaThe

U ime Kraljevine Hrvatske,
Knez Ronin7

_________________
Back to top Go down
View user profile
 
Kraljevina Srbija - Kraljevina Hrvatska
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgrade Castle - Château de Belgrade :: Royal Library-
Jump to: